Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ο ζηλόφθων, τη ζήλια του ζηλεύει …(κείμενο: Διδασκάλου Κωνσταντίνα)


Ο ζηλόφθων, τη ζήλια του ζηλεύει …

Είναι γνωστό ότι η ζήλια είναι ένα πρωτόγονο συναίσθημα που κατοικεί στους ανθρώπους και μπορεί να συνυπάρξει ειρηνικά έως ένα βαθμό .Όμως όταν η ζήλια κάνει παρέα με το φθόνο αρχίζει ένας εσωτερικός πόλεμος με τη ψυχική μας ευημερία.

Ο ζηλόφθων αρχικά δείχνει φίλος καλός, κάνει εύκολα παρέες, μιλάει για τα κατορθώματα του και δείχνει ακομπλεξάριστος  όμως κατά βάθος είναι ένας ανεπαρκής, ανασφαλής άνθρωπος. Το πρόβλημα του μεγεθύνετε όταν συναντά την επιτυχία στους ανθρώπους .Την επιτυχία στους ανθρώπους δεν την αντέχει ,κάθεται σα ταφόπλακα πάνω του και δεν μπορεί να ανασάνει, τα βράδια δε κοιμάται εύκολα νιώθει αναταραχή  και τα πρωινά δείχνει κουρασμένος ,εργάζεται το φθόνο του νυχθημερόν  κατηγορώντας όποιον πραγματικά θαυμάζει ,με χαμηλή αυτοεκτίμηση και με κανένα ενδιαφέρον επιθυμεί να αποκτήσει ότι με κόπο απόκτησε ο συνάνθρωπος του , η μόνη του ευχαρίστηση είναι η αποτυχία του άλλου και η μόνη του δυσαρέσκεια τα επιτεύγματα τους.

Σε κάθε πικρή στιγμή της ζωή σου θα βρίσκεται εκεί για να σου “συμπαρασταθεί” ,όμως στη ουσία δρα με δόλο ,θα επωφεληθεί από την αδυναμία σου και εκμεταλλευόμενος το κάθε σου δάκρυ ,θα αρχίσει να σου θυμίζει τα ελαττώματα σου, θα σου τονίζει ασφαλώς πόσο λάθος ήσουν  στη σχέση σου, στη δουλειά σου ,στη ζωή σου και φυσικά πως είναι ασυγχώρητα τα κατορθώματα σου, εσύ μέσα στη στεναχώρια σου θα τον πιστέψεις και θα δεθείς μαζί του ,θα ξεγελαστείς γιατί νομίζεις ότι είναι αληθινός και μιλά ειλικρινά όμως πραγματικά ο ζηλόφθων στοχεύει στην υποβάθμιση σου . Στην αρχή φαίνεται σα συμβουλή αλλά οι ρίζες του έχουν να κάνουν με μια παρέα συναισθημάτων που έχουν γίνει φίλοι καλοί, η ζήλια και ο φθόνος.

Στην πορεία της ζωή σου και ενώ εσύ θα αρχίσεις να ανεβαίνεις σιγά σιγά και να πετυχαίνεις τους στόχους σου με πείσμα και με κόπο ,ο ζηλόφθων θα απουσιάζει από τη προσπάθεια σου και θα βρίσκεται πλάι σου μόνο για να σου υπενθυμίζει πως τίποτα δε κέρδισες με την αξία σου ενώ μέσα από μουλωχτές κολακείες θα αρχίσει να αποδίδει τους κόπους σου στη τύχη και όχι στον αγώνα που έδωσες ενώ στη συνέχεια θα δίνει την τιμητική σου στους άλλους ,επίσης θα τον δεις να χαμογελά ψεύτικα με σκοπό να σου θυμίσει τις παλιές σου αποτυχίες, γιατί ο ζηλόφθων σε θέλει όπως παλιά και αυτή σου η αλλαγή τον αρρωσταίνει, τον πονά και δεν την ανέχεται , γι αυτό και στις επιτυχίες σου θα εξαφανίζετε!

Ο ζηλόφθων  προσδοκά τη χαμένη του επιτυχία!

Αυτή που είτε δεν προσπάθησε αρκετά να τη κατακτήσει ,είτε δεν είχε τα προσόντα για τον στόχο που έθεσε, είτε γιατί οι προσδοκίες του παρέμειναν ανεκπλήρωτες και αυτό του δημιούργησε ένα αίσθημα ζήλιας το οποίο ποτέ δεν επεξεργάστηκε ούτε δουλεύτηκε ,παρά έγινε σαράκι που τον έφαγε!  Αργότερα ήρθε και ο φθόνος για συγκατοίκηση και άρχισε να γίνεται ασθένεια που τον κατασπάραξε.

Ωστόσο πάντα  υπήρχαν ,υπάρχουν και θα υπάρχουν ζηλόφθονοι ,η ουσία όμως είναι ,πως εμείς  τους αντιμετωπίζουμε και πως όλο αυτό το επιτρέπουμε να μπει μέσα μας .Σε όποια φάση της ζωή σου και να βρίσκεσαι να ξέρεις πως ο ζηλόφθων καραδοκεί παντού είτε ως φίλος είτε ως συνάδελφος , προϊστάμενος ή συγγενής ,τον ζηλόφθονα θα τον βρεις σε όλα τα στάδια της ζωή σου ,μόνο πρόσεξε μη τον βρεις μέσα σου!

Κείμενο: Διδασκάλου Κωνσταντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όταν έρθει ο Άνθρωπος σου θα δεις …(Κείμενο: Διδασκάλου Κωνσταντίνα)

Θα τον βρεις τον άνθρωπό σου  και εσύ!και τότε όλα θα θυμίζουν το σπίτι σου. Μια χουφτίτσα συντροφιάς περισσεύει για όλους μας ,μα δεν...